Om Torpet

Torpet ligger mitt i naturen, men är lättillgängligt från stan: buss 180 mot Orhem från Kärrtorp via Skarpnäck  går ända fram till kaféuppfarten. Från Skarpnäck och Sköndal är det cirka tre kilometers buss-, cykel-, bil- eller promenadväg.

Mitt emellan sjöarna Flaten och Drevviken,  i Orhems unika skog, har Torpet serverat kaffe med tilltugg sedan 1940-talet. Många av de äldre gästerna som kommer till oss i dag har varit Torpetgäster sedan de var små eller unga, då de kom i sällskap med sina mor- eller farföräldrar. Nu kommer de med sina egna barnbarn.

Vilka historier de kan berätta! Om den gamla damen som serverade kaffe i kannor genom kioskluckan, om kånkandet på vatten i tunnor och dunkar innan vattenledningar drogs. Om hur vattnet fick värmas i stora kokkärl – kannorna står fortfarande kvar på hyllorna i köket – för att kunna användas till disk och städning. Om de goda bullarna som damen bakade och hur hon sov bakom serveringen när hon blev trött av slitet och släpet.

Har du minnen från Torpet och Orhem som du vill dela med dig av? Gör det på vår Facebooksida: facebook.com/torpetiorhem.

Vi bakar fortfarande bullarna själva (receptet har gått i arv) i Torpetköket. På menyn finns även annat färskt och hembakat fikabröd, våfflor med sylt och grädde, matiga mackor, soppa, varm choklad, rättvisemärkt kaffe, ekologisk juice och en massa annat. Vi har vegetariska och veganska alternativ, liksom ett litet glutenfritt utbud.

Det finns hängmattor för den som vill vila ut, leksaker och pennor för den lek- och ritsugna, en bokbytarhörna för bokslukarna och en liten hundbar för törstiga fyrbenta vänner.

Ett stenkast bort kan du bada i sjöarna Drevviken och Flaten, besöka kollektivhuset Gebers (som tidigare har varit både konvalecenthem och flyktingförläggning), ta en promenad i naturreservatet, beundra de pittoreska stugorna och odlingslotterna i koloniområdet, och klappa hästar.

Välkommen till oss! Under fliken ”Hitta hit” finns vägbeskrivning.

FIKA TILLSAMMANS